Natuurlijk begraven in Ophemert

In 2023 is de algemene begraafplaats in Ophemert uitgebreid met een natuurlijke begraafplaats.

Natuurlijk begraven

Een natuurlijke begraafplaats is een begraafplaats met een natuurlijke uitstraling waarbij het graf opgaat in een natuurlijke omgeving. Hierbij worden alleen natuurlijke materialen gebruikt. Dit is niet hetzelfde als een natuurbegraafplaats. Daarvoor zijn in West Betuwe op dit moment geen mogelijkheden. De natuurlijke begraafplaats in Ophemert is ook voor mensen van buiten het dorp bedoeld. Het beheer is in handen van de gemeente.

Ontwerp

Bij de entree staat een entreehek en er is ruimte om uw fiets te plaatsen in de natuurlijke fietsenstalling. Deze is gemaakt van kastanjepalen met een plank. Ook staat hier een informatiekast.
Daarna volgt een klein pleintje met bankjes. Hier staat een natuurlijk monument met naamplaatjes ter nagedachtenis.
Het hoofdpad is een stabiele ondergrond van gras. De zijkanten van het hoofdpad hebben een mengsel van kruidenrijk gras.
In het midden is een centraal pleintje. Hier kunnen eventueel openluchtceremonies plaatsvinden.
Bomen langs de sloot blijven behouden. Langs de sloot ontwikkelt zich een natuurlijke oevervegetatie. Aan het einde van het pad is een brug naar de oude begraafplaats zodat als het ware een ommetje gemaakt kan worden.

Tekening van het plan

Tekening natuurlijk begraven Ophemert met toelichting (PDF, 923.6 KB)

Tekening natuurlijk begraven Ophemert met afbeeldingen (PDF, 87.46 KB)

Planning

De begraafplaats is klaar. De voorzieningen, zoals het houten toegangshek en bijvoorbeeld de herdenkplaats, volgen later nog.
Vragen of meer informatie? Neem dan contact op met de gemeente via 0345 – 72 88 00 of begraafplaatsen@westbetuwe.nl.

Tarieven

De tarieven voor natuurlijk begraven staan in de tarieven Lijkbezorgingsrechten 2023 op de website van officiële bekendmakingen. Let op: het te betalen bedrag bestaat uit grafrecht, algemeen onderhoud begraafplaatsen en begraafkosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *