Comité Dodenherdenking Ophemert-Zennewijnen

Het Comité Dodenherdenking Ophemert-Zennewijnen organiseert op 4 mei 2023 de Dodenherdenking in de Sint Maartenskerk te Ophemert.
De Buurtvereniging Zennewijnen organiseert op 5 mei 2023 Bevrijdingsdag in het Buurthuis Zennewijnen.

Beide vrijwilligersorganisaties werken samen om deze onlosmakelijk met elkaar verbonden dagen voor eenieder toegankelijk te maken. Daarom nodigen zij belangstellenden van harte uit om 4 mei aanwezig te zijn in Ophemert bij de herdenking van de oorlogsslachtoffers en 5 mei aanwezig te zijn bij de viering van Bevrijdingsdag in Zennewijnen.

Donderdag 4 mei 2023

Sint Maartenskerk Ophemert
Thema: Leven met oorlog

Met het jaarthema ‘Leven met oorlog’ vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei aandacht voor de impact van oorlog op individuen, families en de samenleving. Hoe ontwikkelen herinneringen zich van de eerste naar volgende generaties? En wat heeft dit voor betekenis voor opvattingen over vrijheid en onvrijheid? Met de Dodenherdenking op 4 mei 2023 in de St. Maartenskerk Ophemert-Zennewijnen sluiten wij aan bij het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, maar staan we vooral stil bij de betekenis en impact van oorlog in ons gebied. Wat betekende ‘Leven met oorlog’ in de Betuwe en wat is de betekenis van oorlog en vrijheid op de generaties van toen en de jongere generaties van nu? We laten de verschillende generaties tijdens deze Dodenherdenking aan het woord

Muziek:

Gonnie van Heugten en Vrouwenkoor La Rosa – vleugel en zang, Jan Janssen – trompet, Erna Janssen en Marloes van Meeteren – klarinet en Wim van der Leede – orgel

Programma:

19.30 uur Kerk open voor iedereen die belangstelling heeft (jong en oud). Bij binnenkomst speelt Wim van der Leede op het orgel. Iedereen ontvangt bij binnenkomst een kaarsje dat op de Avondmaaltijdtafel vóór in de Kerk kan worden aangestoken.
19.45 uur Klokken gaan luiden
19.50 uur Aanvang herdenking

Kees Kruitwagen, presentator en lid Comité Dodenherdenking
Tonny Vermeulen, voorzitter Comité Dodenherdenking, heet allen welkom
Wim van der Leede speelt vervolgens op het orgel
Jan Janssen (trompet) speelt The Last Post

20.00 uur Twee minuten stilte, daarna zingen allen staand het Wilhelmus (1e en 6e couplet)
20.05 uur Gastspreker en vertegenwoordiger namens het College van B&W van de gemeente West Betuwe: wethouder mevrouw Jacoline Hartman. Kranslegging: kranslegging bij het gemeentelijk monument door wethouder mevrouw Jacoline Hartman en voorzitter mevrouw Tonny Vermeulen
20.15 uur ‘Ave Verum’ W.A. Mozart (1756-1791) door Gonnie van Heugten (vleugel) en Vrouwenkoor La Rosa (zang)
20.20 uur Toelichting op het thema ‘Leven met oorlog’ door Luitenant-kolonel Hendrik-Jan van Tilburg, Hoofd Bedrijfsmaatschappelijk werk Defensie en lid Comité Dodenherdenking
20.30 uur ‘De prijs van vrijheid: toen en nu’ door Ralph Boltjes en Jesse Timmer
20.40 uur ‘The last Rose of Summer’ – Traditioneel Iers lied, tekst Thomas Moore door Gonnie van Heugten (vleugel) en Vrouwenkoor La Rosa (zang)
20.45 uur ‘Chanson Triste’ Tsjaikovski door Erna Janssen en Marloes van Meeteren (duet op klarinet)
20.50 uur Woord van dank en overige mededelingen, door Kees Kruitwagen
20.55 uur Einde Dodenherdenking

bloemenhulde (alle aanwezigen ontvangen hiervoor een bloem die zij achter in de kerk in vazen kunnen plaatsen) samenzijn en elkaar ontmoeten in het koor van de kerk met koffie, thee, limonade en wat lekkers en gelegenheid om te kijken naar de tastbare oorlogsherinneringen in de vitrinekast en te luisteren naar de verhalen.

Belangstellenden die aanwezig willen zijn bij de Dodenherdenking op 4 mei én voor het samenzijn en elkaar ontmoeten na afloop van de herdenking in het koor achter in de kerk worden van harte uitgenodigd. Ook kinderen zijn van harte welkom.

Namens het Comité Dodenherdenking Ophemert-Zennewijnen
Kees en Marion Kruitwagen
Mobiel 06 44 46 82 35

 

5 mei 2023 Tour de Waal

Op vrijdag 5 mei is het feest in Zennewijnen! In en rond het buurthuis in Zennewijnen worden de hele middag koffie, taart, soep, versgebakken broodjes hamburger en meer geserveerd.
Er is een gezellig buitenterras met leuke muziek. Op de ‘Bol van Zennewijnen’ – het stukje uiterwaarden tegenover het buurthuis – zijn bovendien muzikale optredens van de Harmonie Euphonia uit Ophemert en van de ‘Singing Sisters’ uit Zennewijnen. Het belooft een ouderwets gezellige dag te worden in Zennewijnen. U bent van harte welkom!

Tour de Waal

Buurtvereniging Zennewijnen haakt met deze viering aan op de ‘Tour de Waal’ – het jaarlijkse Bevrijdingsdag-evenement aan de oevers van de Waal. Van Slot Loevestein tot aan Fort Pannerden is het feest op meerdere locaties waaronder Zennewijnen. Met fietsroutes, een colonne met oude legervoertuigen en kunst, muziek en poëzie. Zet vrijdag 5 mei 2023 met grote letters in je agenda!

Het buitenterras in Zennewijnen is geopend vanaf 12 uur. Check voor de laatste programmadetails onze website. U bent van harte welkom!

Buurtvereniging Zennewijnen
Hermoesestraat 20, Zennewijnen
www.buurtvereniging-zennewijnen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *