Nachtvlinders kijken in Ophemert

Er zitten 2 motten in mijn oude jas. Al in 1957 zong Dorus over Charlotte en Bas, de twee motten die zijn oude jas kapot vraten. Veel mensen associëren motten dus ook met problemen. Niets is minder waar: van de 2400 verschillende soorten nachtvlinders in Nederland eten maar twee soorten daadwerkelijk van katoen, de zogenoemde klerenmotten. De rest laat je kledingkast met rust.

De eerste misvatting is dat het de vlinders zijn die je kleren opeten. Dat klopt niet: het zijn de rupsen die dat doen. De meeste nachtvlinders drinken, net als dagvlinders, nectar. Maar sommige nachtvlinders hebben helemaal geen tong, en drinken dus ook geen nectar.

In Nederland leven meer dan 2400 soorten vlinders en dat zijn bijna allemaal nachtvlinders. Er leven in Nederland 53 soorten dagvlinders en de rest hoort dus tot de nachtvlinders. De Nederlandse nachtvlinders zijn ingedeeld in verschillende families. Zo zijn er uilen, spanners en tandvlinders. En anders dan veel mensen denken, hebben veel nachtvlinders de meest fantastische kleuren.
Om dit zelf een keer te bekijken organiseert Levend Landschap Ophemert, in samenwerking met onze dorpsgenoot en ecoloog van de Vlinderstichting, Albert Vliegenthart, een avond “Nachtvlinders kijken in Ophemert”.

Wanneer: vrijdag 12 mei

Tijd: van 20.45 uur tot 22.00 uur

Waar: Uilenburgsestraat 4

Tevens staan in mei de sociale media van De Vlinderstichting in het teken van de nachtvlinder. Elke dag een nieuwe soort, interessante feitjes en prachtige foto’s. Dan kan iedereen alvast voorbereid zijn. Kijk op Ophemert.nl voor eventuele laatste wijzigingen in dit programma (door bijvoorbeeld weersomstandigheden).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *