Euphonia Leden

Wanneer zijn we weer actief : klik hier

Romée Neuteboom

Klarinet

Geboortejaar – 2003
Wortels – Geboren en getogen Ophemerts. Maakt muziek – Van kleins af aan, op wisselende instrumenten.
Andere bezigheden – Vooropleiding Musical & Theater aan het Conservatorium en eerstejaars hbo-rechten.

“Mijn ouders zijn import maar ik heb nog nooit ergens anders gewoond dan in Ophemert en ben van plan hier altijd te blijven wonen.”

Tijdens repetities en optredens zit Romée naast collega-klarinettist Pascal en in het dagelijks leven zijn ze buren in de wijk Beuningen. Wanneer ze klaar is met haar muziekopleiding wil ze aan het werk als docent en uitvoerend musicaltheater-artiest. Die ambities heeft Roméé niet van een vreemde. Haar moeder is docent klarinet en haar vader is amateur-koperblazer in onder andere een big band. Omdat Romées broer al lid was van Euphonia zag ze wat je kon doen bij de vereniging en kwam ze er op haar twaalfde bij.

“De repetities zijn heel gezellig, en ook lekker dichtbij. Tussen het spelen door kan ik met Pascal alle ‘juice’ van de week bespreken. Samen muziek maken is heel leuk. We blazen ook nog steeds die oude marsen. Mijn opa speelde die ook toen hij jong was. Hij viel zowat van zijn stoel af, laatst: ‘Spelen jullie nog steeds Bonita!’” Over de muzikale kwaliteiten van haar medemuzikanten is Romée ook goed te spreken:

“Alles wat we spelen klinkt heel leuk, het is alleen niet altijd wat er staat!”

Ik hoop dat we nog wat groeien en ook dat we nog meer concerten hebben.

Roellie Kerpentier

Dwarsfluit

Geboortejaar – 1968
Wortels – Geboren en getogen Betuwenaar. Maakt muziek – vanaf haar zesde.
Andere bezigheden – Verpleegkundige oncologie, fruitcorsowagen en mozaïeken bouwen, kleding Dickensfestival maken, en mee lopen in Tiel en Geldermalsen, etc.

In mijn tijd had je niet zoveel keus. Muziek maken deed je gewoon.

Op de basisschool leerde ze blokfluit spelen. Later werd het accordeon. “We speelden thuis allemaal blokfluit en er waren drie accordeons in huis.” Toen haar kinderen op keyboard- en dwarsfluitles gingen, startte Roellie ook met die instrumenten. “In een jeugdorkest in Kapel Avezaath, haha. Dat werd op een bepaald moment opgeheven en toen ben ik rond 2017 bij Euphonia aangesloten.”

De betrokkenheid van de jeugd in Euphonia vindt Roellie erg leuk. Ze noemt de zestien trommelaartjes die in 2023 startten en met het Winterfeest meespelen. En ook dat de vereniging zo naar buiten treedt. “We spelen met kerst, koningsdag, bij de kasteeldienst, de intocht van de vierdaagse en op 5 mei. “Ik vind het zo grappig dat je daar dan als vereniging voor wordt gevraagd. Ophemert is erg betrokken bij Euphonia. Bij de sinaasappelverkoop met Koningsdag komt het hele dorp langs. En als je langs de deur loopt met stroopwafels is iedereen positief”

Ik hoop dat ons ledenaantal wat groeit. Ook om een plek te behouden in het dorp.

Roellie noemt de sfeer in de vereniging laagdrempelig en ontspannen. “Iedereen is welkom.” Ze vindt de samenwerking met de Singing Sisters en het gezamenlijk optreden met de vereniging uit Buren leuk. Misschien kunnen wij ook eens bij een andere vereniging optreden.”

Bertus van Zijderveld

Percussionist

Geboortejaar 1948
Wortels – Geboren en getogen in Betuwe
Maakt muziek – sinds zijn dertigste.
Andere bezigheden – Molenaar, vissen, fietsen, vakantie met caravan, legpuzzels en – als gepensioneerd timmerman – klussen aan het gebouw van de vereniging.

Voordat ik in 1978 bij Euphonia kwam, was ik als een soort oproepkracht de bekkenslager bij serenades of bij de opening van bijvoorbeeld een brug. Ik probeerde met mijn bekkens gelijk op met de grote trom te slaan.

Eerst blies Bertus de baritonhoorn. Maar toen de basblazer overleed nam hij dat instrument over. Tot hij op een gegeven moment last kreeg van zijn mond en keel. “Ik wilde wel blijven, ik zeg niet zomaar ‘aju’. Toen kon ik de trom slaan.”

Via zijn broer Wim kwam Bertus bij Euphonia. “In die tijd zat de vereniging in een dal. Maar er waren wel nogal wat leerlingen, vergeleken met nu.

En waarom is hij al zo lang lid? “Het werd steeds leuker en ik vind het nog steeds leuk. Ook heb ik hart voor de vereniging.”

Dat hij hart voor de vereniging heeft laat Bertus niet alleen met muziek, maar ook met zijn gereedschap merken. Hij zorgt dat het gebouw er netjes uitziet, harkt het grind van de oprit, zette nieuwe ruiten in en werkte aan de vervanging van het dak.

Op de woensdagavonden is er muziek, gezelligheid en hoor ik de ‘nieuwtjes’.

Bertus’ wens voor de vereniging is:  “Blijven bestaan en effe wat meer muzikanten.”

Berendet van Huenen

Dwarsfluit

Geboortejaar – 1976
Wortels – Geboren en getogen in Ophemert.
Maakt muziek – vanaf haar achtste.    
Andere bezigheden – Boekhouding en salarisadministratie in de regionale recreatiesector, vakanties met gezin (zoveel mogelijk!), bestuur Euphonia en sporten.


“Vanaf mijn achtste speel ik blokfluit, op mijn tiende ging ik op dwarsfluitles en toen ik twaalf was, werd ik lid van Euphonia. Het was in ons gezin vanzelfsprekend dat je bij de vereniging ging. Je ging op les en dan bij de muziek.” Berendet bleef, net als haar vader Bertus. “Wanneer ik niet kan komen repeteren, meld ik me ook bij hem af.” Haar oom Wim van Zijderveld is erelid na een lange carrière bij Euphonia en komt ook altijd naar de uitvoeringen.

Euphonia voelt als een groep oude bekenden. Het is een hecht clubje waar iedereen – hoe verschillend ook – bij hoort.

Een paar jaar geleden wilde  ze wat anders naast de dwarsfluit en nam Berendet samen met haar dochter pianoles.

Ze is blij dat er op de woensdagavonden serieuzer wordt gerepeteerd. “Het was voorheen weleens té gezellig.”

Meer ‘pizzabodem’ nodig

Berendet hoopt dat op den duur weer iedere positie bij Euphonia bezet raakt. “Vooral een bas en wat meer zwaar koper. De ‘pizzabodem’ moet er zijn. Het is zo fijn wanneer Hannes, onze drummer, er is. Of als de koperblazers uit Buren meespelen. De ‘voorkant’ met klarinetten en fluiten zit wel goed.”

Karin Alfenaar

Klarinet

Geboortejaar 1964
Wortels – Sinds 2000 in Ophemert.
Maakt muziek – vanaf basisschool, met grote tussenpozen.
Andere bezigheden – Zeezeilen, interim advieswerk, sporten en de redactie voor Euphonia.


“Toen we in Ophemert kwamen wonen, leende ik de klarinet van mijn zwager en begon ik met lessen. Onze vroegere buurman was dirigent bij Euphonia, en de overbuurvrouw hoornist.” Na een spontane aubade van de harmonie op haar 40ste verjaardag speelde Karin tot 2008 mee. Daarna vroegen werk en gezin te veel tijd. Maar de toenmalige voorzitter wilde niet dat ze haar bladmuziek in leverde. “Hij hoopte dat ik terugkwam.” Dat duurde even. Najaar 2022 stapte Karin het muziekgebouw aan de Molenstraat weer binnen om deel te nemen aan het Winterfeestproject.

“Het voelde als een warm bad. Er waren nog veel oude bekenden en de sfeer was even hartelijk als vijftien jaar geleden.”

Dat een aantal jeugdleden van toen nog steeds meespeelt, vindt ze fantastisch. “Ik hoop dat we jonge mensen blijven trekken, ook al spelen steeds minder kinderen een instrument. De vereniging is gelukkig best laagdrempelig en dat merken we.” Het repertoire waar dirigent Jaap voor zorgt, vindt Karin afwisselend en aansprekend.

“Voor elk wat wils: voor prille beginners, vergevorderden en qua smaak.”

Zo nu en dan gaat Karin weer naar klarinetles. “Dan krijg ik weer nieuwe handvatten om beter te spelen. Zo ga ik bovendien meer oefenen en nieuwe muziek ontdekken.”

Herman Timmer

Klarinet

Geboortejaar 1973
Wortels – Geboren en getogen in Betuwe
Maakt muziek – vanaf toen hij 10 was.
Andere bezigheden – Pruimenteelt is niet alleen werk, maar ook hobby. Daarnaast het gezin en het voorzitterschap van Euphonia.


Nadat hij op zijn twaalfde een zomerconcert in de schelp had bijgewoond, groeide bij Herman de interesse voor Euphonia. Er speelde al een familielid bij de vereniging. Herman speelde al blokfluit maar omdat er op dat moment klarinetten nodig waren in de vereniging. “En zo ben ik klarinet gaan spelen.” En daar is hij niet meer mee gestopt.

“Mijn vader zei: ‘Waar je aan begint, maak je af’.”

Over zijn bestuurslidmaatschap – al sinds zijn achttiende, met een pauze van twee jaar wegens ziekte: “Ik vind het wel leuk, maar doe het vooral uit hart voor de vereniging. Muziek maken ontspant. Als je wat mankeert, dan merk je dat het wel goed is voor de mens om muziek te maken.”

“Als je muziek maakt, kun je nergens anders aan denken.”

Een kleine, gezellige vereniging, zo typeert Herman Euphonia. Er zou uitbreiding mogen komen om muzikaal gezien wat completer te zijn. “In het verleden hebben we heel leuke dingen gedaan. Toen waren we ook niet zo groot maar instrumentaal wel completer.” Groot mag wel, maar dat is niet mijn streven.”

Wil je meer informatie over Euphonia? Dan kun je behalve mailen naar ophemerteuphonia@gmail.com ook bellen met voorzitter Herman Timmer: 0622030362

Karin Timmer

Tenorsaxofoon

Geboortejaar 1977
Wortels – Geboren en getogen in Betuwe
Maakt muziek – Sinds de basisschool.
Andere bezigheden – Verzorgende in verpleeghuis en het eigen fruitbedrijf. Puzzels op de winterdag. Sociale media voor Euphonia vullen en beheren.


Na de blokfluitlessen op de basisschool, koos Karin op haar veertiende voor klarinet en sloot ze zich aan bij Euphonia. “Je kreeg toen les van Wout van Beest, de vader van de vorige voorzitter, Dick van Beest.”

Er was een leuke aansluiting met een andere klarinettist, Herman Timmer, en van het één kwam het ander, …

“Toen we kinderen kregen ben ik een aantal jaren gestopt met Euphonia. Later heb ik het weer opgepakt en ben ik tenorsaxofoon gaan spelen.”

Ook Karin hoopt dat de vereniging lang kan blijven bestaan, met elk jaar één of twee nieuwe leden erbij. Muziek maken met elkaar is superleuk en ontspannend, vindt Karin. En de vereniging is heel gezellig.

“Als er wat gedaan moet worden, zijn er altijd wel mensen die komen. Je voelt je er thuis.”

Hannes Brown

Percussie

Geboortejaar – 1997
Wortels – Geboren in Californië, woont vanaf zijn eerste in Ophemert.
Maakt muziek – Vanaf zijn zevende.
Andere bezigheden – Master rechten in woonplaats Utrecht, veel films zien in bios, klassieke en jazzconcerten bezoeken, wandelen en borrelen in Utrechtse kroegen.

Bij een vriendje stond een drumstel in de kamer. Daar speelde de 7-jarige Hannes graag op. De oude voorzitter van Euphonia kreeg lucht van die interesse en vroeg Hannes bij de toenmalige tamboers. Waarom hij twintig jaar later en wonend in Utrecht nog steeds lid is? “Ik vind het heel erg leuk om muziek te maken met een groep. We spelen harmoniemuziek en diverse andere stijlen.”

De vereniging is verbonden aan het dorp maar ook aan dingen eromheen, via  optredens. Voor een andere vereniging zou ik misschien minder tijd vrijmaken of eerder zijn weggegaan.

“Iedereen heeft zijn stem en doet de dingen waar ruimte voor is. De leiding van dirigent Jaap is inspirerend. Als ik een drukke dag heb gehad en ik maak muziek, dan ben ik weer ontspannen.” Af en toe doet Hannes een betaalde klus als drummer op feesten of bij een big band.

Bij zijn studiekeuze twijfelde hij tussen conservatorium en rechten, maar het werd toch het laatste.

“Spelen bij Euphonia is gezellig en een manier om betrokken te zijn bij het dorpsleven.” Hannes hoopt dat mensen in Ophemert en omgeving die iets met muziek willen, lid worden. “Ieder kan op zijn eigen niveau instappen.”

 “Euphonia is in 1907 opgericht en het is mooi om die traditie voort te zetten.”

Nynke

Klarinet

Geboortejaar – 2014
Wortels – Geboren in Rotterdam en op haar vierde naar Ophemert verhuisd.
Maakt muziek – Sinds november 2022
Andere bezigheden – Groep zes Prins Willem Alexanderschool in Ophemert

Vorige winter begonnen de lessen acht weken voor het kerstdiner. Net als de drummers dit jaar, gingen we op school een optreden geven met wat we hadden geleerd.

Zoals meer Ophemertse kinderen, kwam Nynke bij Euphonia via het jaarlijkse basisschoolproject van de vereniging. Ze bleef ook na het schoolproject klarinet spelen en lessen volgen bij Irma Neuteboom. Dat vindt ze ‘fijn’. “Ze legt alles goed uit, zodat ik het snap, en ik krijg ook veel nieuwe bladen.” Haar redenen om te blijven: “Vooral omdat ik het heel leuk vond. Ik kon dan bijvoorbeeld mee doen aan het winterfeest. En als je ergens aan begint, maak je het ook af, zou ik zeggen.” Op de vraag of ze plannen met muziek heeft voor later: “Ik denk voor de lol spelen. Maar ik weet nog niet wat ik wil worden. Dus als ik het dan nog niet weet, dan maak ik er misschien mijn beroep van.”

Euphonia is best wel een grote club. Ik vind het altijd heel gezellig met al die grote mensen die staan te praten en dan kan je ook meepraten.

Nynke speelt, samen met klasgenootje Emma, op de woensdagavonden de eerste helft van de repetitie mee met de oudere jeugd en de volwassen leden. Ook sluit ze aan bij concerten. Ze hoopt “dat er nog meer kinderen bij komen zodat die ook een instrument leren spelen. En als er dan mensen te oud worden, kunnen er nieuwe kinderen voor in de plaats komen.”

Joke Tops

Pauken

Geboortejaar – 1958
Wortels – Import in de Betuwe sinds 1985. Maakt muziek – Van jongs af aan.
Andere bezigheden – Bijna gepensioneerd apothekersassistent, piano spelen, beetje lezen, legpuzzels, diamond painting, handwerken. Van alles wat.

“We hadden thuis een piano. Mijn vader speelde piano.”

In haar vroegere woonplaats Zeist zat Joke ook bij de muziek. “Dat miste ik toen we hier woonden, en zo ben ik begin jaren negentig bij Euphonia terechtgekomen.”

Ruim twintig jaar speelde Joke dwarsfluit. “Toen ben ik er een paar jaar tussenuit geweest. Zes jaar geleden zochten ze iemand voor de pauken, en zo ben ik weer teruggekomen.”

Hoe typeert Joke de Ophemertse muziekvereniging? “Gezelligheid staat voorop.”

Wil je samen muziek maken en plezier hebben, dan moet je hierheen komen.

“Als je op hoog niveau muziek wil maken, dan moet je ergens anders heen.”

Hopelijk weten veel muzikanten uit de omgeving de komende jaren de weg naar Euphonia te vinden, aldus Joke. Dan kan op alle vlakken de bezetting worden versterkt.

Pascal Stap

Klarinet

Geboortejaar 2006
Wortels – Geboren en getogen in Betuwe
Maakt muziek – vanaf zijn 8ste, altijd klarinet.
Andere bezigheden – School, bij vader Paul (ambulant groenteboer) in het bedrijf helpen, met vrienden afspreken, rijlessen, en bestuurslid Euphonia.

Via een schoolproject, waar hij voor klarinet koos, kwam Pascal bij Euphonia. Zijn moeder speelde indertijd saxofoon bij de vereniging en zijn oudere zus klarinet. Pascal is gebleven.

“Je kunt je talent en vaardigheid goed ontwikkelen door te spelen bij Euphonia.”

Behalve van klarinet spelen houdt Pascal van het sociale contact met de dorpelingen via de vereniging. “En het is een gezellige groep. Iedereen kent elkaar.

Eerder oefende hij alleen de lastige loopjes in zijn partituur. Nu ik eerste klarinet speel, moet ik sommige stukken goed oefenen.” Pascal noemt het repertoire van Euphonia gevarieerd. Hopelijk blijft de vereniging lang bestaan en komen er nieuwe leden bij, hoopt hij.

“De basisinstrumenten zoals de bas zijn wat minder populair om in eerste instantie te kiezen, maar we hebben ze wel nodig.”

Karin

Trompet

Geboortejaar – 1969
Wortels – Sinds 2004 in Geldermalsen.
Maakt muziek – Vanaf 2008.
Andere bezigheden – Werken bij Taalschool West-Betuwe voor anderstalige basisschoolleerlingen. Amnesty International en bestuurslid/penningmeester Euphonia

Toen haar dochter afhaakte bij de trompetlessen die ze volgde bij Euphonia’s dirigent Jaap van Stam , nam Karin het stokje/trompetje over. Zo kwam ze ook bij Euphonia terecht. “Ik kom niet uit een gezin waar muziek werd gemaakt. Ooit heb ik eens een blokfluit gekregen, en later een jaartje gitaarles gevolgd. Maar dat was niet echt mijn instrument.”

In een groep muziek maken is een verrijking. Dat is echt anders dan oefenen met een meespeel-cd.

Door in de vereniging mee te gaan spelen heeft Karin veel nieuwe dingen geleerd. Ze vindt Euphonia een warme, rommelige groep muzikanten.

Improvisaties

Meer leden voor een mooie bezetting; dat de leden evenveel plezier blijven houden tijdens de repetities; en het blijven geven van mooie concerten, zijn de drie dingen die Karin wenst. En een vierde: “Ik zou wel eens in een kleinere groep willen experimenteren met improvisaties.”

Ria van Verseveld

Trompet

Geboortejaar – 1973
Wortels – Geboren in Eck en Wiel, woonde in Wadenoijen en sinds kort in Maurik.

Maakt muziek – Sinds haar achtste.
Andere bezigheden – Huishouden, mantelzorg voor 20-jarige zoon, lopen met de hond en rommelen om het huis.

Zoals veel andere leden van Euphonia begon Ria op een blokfluit, rond haar achtste, bij iemand thuis. Met een zang- en blokfluitgroep trad ze op in kerken en later speelde ze ook tenorfluit. Bij de muziekvereniging in Eck en Wiel leerde ze trompet, bugel en cornet kennen.

Maar de blokfluit is de beste basis. We moesten uitentreuren noten schrijven. Ik heb er nog steeds baat bij.

Rond haar vijftiende speelde ze ook orgel. “Ik deed in een zalencentrum in Wadenoijen – waar nu de Chinees zit – mee met een concours.” Twee keer behaalde Ria een beker met haar orgelspel. Maar grote ambities had Ria niet, ondanks haar talent. “Nee, ik vond het gewoon leuk om te doen en steeds wat verder te komen. Ik heb ook best wat lessen genomen en met diploma’s meegedaan.”

Via via – na nog wat jaren keyboard te hebben gespeeld bij accordeonvereniging Marieke – kwam Ria rond 2015 bij Euphonia, een vereniging die dicht bij haar toenmalige woonplaats Wadenoijen lag. Inmiddels woont ze op een eindje rijden, in Maurik.

 “Maar ik vind het lastig om te stoppen. Het is gewoon superleuk”

“Iedereen wordt in zijn waarde gelaten. De één kan wat meer dan de ander, maar je staat samen op één lijn.”

Jaap van Stam

Dirigent

Geboortejaar – 1961
Wortels – Op zijn derde geïmporteerd.
Maakt muziek – Vanaf de basisschool.
Andere bezigheden – Lesgeven aan mensen die een koperen blaasinstrument bespelen, dirigeren van andere orkesten, wandelen, hardlopen, fietsen, film

Met blokfluitlessen op de basisschool in Geldermalsen startte Jaaps muziekcarrière. Daarna ging hij met vrienden uit de straat naar de drumband. “De dirigent zei: ‘Blazen mag ook.’ En toen ben ik euphonium gaan spelen.” Na de havo werkte Jaap bij de Belastingdienst in Utrecht. In die tijd ontmoette hij zijn vrouw Marieke die saxofoon studeerde. Dat trok!

En zo ben ik op mijn 27e trombone en dirigeren aan het conservatorium gaan studeren.

Wanneer door gebrek aan zwaar koperwerk de nood aan de man is in het muziekgebouw aan de Molenstraat, verwisselt Jaap zijn stokje voor de bas en blaast hij de zware partijen. Marieke speelt vaak mee op de baritonsax. Tijdens de repetities verwijst hij soms met een knipoog naar het meer dan honderd jaar oude motto van Euphonia: “Waar iedereen telt.”

Klein maar dapper

Zo typeert Jaap de vereniging waar hij rond 2013 bij betrokken raakte. “Door het kleinschalige ontmoet je elkaar echt, we lachen samen veel. Ook vind ik het leuk om andere arrangementen dan de traditionele   HaFa-muziek te spelen.”

Jaap heeft wel internationale ambities: “Een concertreis door de Alpen, daar zijn mooie dorpjes. Of een uitwisseling met een vereniging in het buitenland.”

Rina van den Hatert

Dwarsfluit

Geboortejaar – 1980
Wortels – Geb. en deels getogen in Betuwe.
Maakt muziek – vanaf 2010.
Andere bezigheden – Logistiek medewerker bij Axalta, corsovereniging, kaarten maken, kandelaars bewerken en op de fiets genieten van de natuur.

Dertien jaar geleden begon Rina als slagwerker bij een andere vereniging en sinds 2015 speelt ze ook dwarsfluit. “Van kleins af aan had ik wat met muziekkorpsen, maar het kwam er nooit van. Daarom begon ik vrij laat met muziek.” Rond 2018 kwam Rina bij Euphonia. Over de reden is ze kort:

Ik voel me er thuis.

“Het is een echte groep, we spelen er leuke muziek, die voor mij te doen is. Bij nieuwe stukken oefenen we de moeilijke passages goed tijdens de repetities. Je moet thuis ook goed oefenen, maar ik vind dat tijdens de repetities ook belangrijk.

Meer concerten, meer uitdaging en op den duur misschien ook weleens een solo, zijn Rina’s ambities. Ook zou ze weleens in kleiner verband met iemand samen willen spelen. ‘We moeten nog wat meer uit onze comfortzone komen, mits daar leden aan willen meewerken. Thuis speel ik met stukken op Youtube mee. Zo probeer ik zelf stapje voor stapje verder te komen.”

Zichtbaarder worden

Wanneer Euphonia meer leden wil trekken moet de vereniging zichtbaarder worden, vindt Rina. Dat kan door nieuwe ambities met elkaar af te spreken en na te streven.

Lydia Verweij

Altsaxofoon

Geboortejaar – 1991
Wortels – Geboren en getogen Betuwnaar.
Maakt muziek – Vanaf groep 5. 
Andere bezigheden – Tennissen, theater, concerten, assistent-accountant, citytrips en andere reizen.

Ze begon op haar negende met klokkenspel-lessen in Varik. “De muziekleraar haalde me op.” Daarna speelde Lydia in de Plantage in Tiel afwisselend keyboard en op een dwarsfluit die ze van Euphonia had geleend. “Toen ik tien was speelde ik halve repetities en werd ik actief lid van de vereniging.” Op een gegeven moment ontbraken de altsaxofoons in de verenging en stapte Lydia over naar dat instrument.

Het lijkt me prachtig om eens in een heel groot orkest te spelen.

“Dan ben je wel minder belangrijk dan je nu bent. Bij Euphonia maak je de muziek.” Af en toe stond Lydia op het punt om te stoppen, ze miste de uitdaging. “Maar ik ben met de groep opgegroeid. En wanneer ik stop zou ik helemaal niet meer spelen. Dat zou ik jammer vinden. Bovendien maak je met de uitvoeringen de mensen in het publiek echt blij.” Ook na een aanstaande verhuizing naar Rhenen wil Lydia blijven spelen bij Euphonia.

“Iedereen is welkom, echt iedereen. Ook als je net begint. Jaap maakt daar passende stukken voor. Het is gewoon gezellig.”

Ik zou ook met andere instrumenten dan de huidige  blaas- en slaginstrumenten in Euphonia willen samenspelen.

“Hopelijk gaan we met meer mensen spelen en zullen onze optredens goed bezocht blijven.”

Emma

Trompet

Geboortejaar – 2014
Wortels – Geboren bijna in een ambulance, maar uiteindelijk in Tilburg en op haar tweede van Rijen naar Ophemert verhuisd.
Maakt muziek – Sinds november 2022.
Andere bezigheden – Groep zes Prins Willem Alexanderschool in Ophemert, sinds kort tennis en al jaren paardrijden.

Gelijktijdig met haar klasgenootje Nynke begon Emma tijdens het jaarlijkse muziekproject van Euphonia aan de Prins Willem Alexanderschool. “Er kwamen mensen om instrumenten te laten zien en je mocht ze ook proberen.” Emma wilde al jaren trompet spelen, maar was nog niet oud genoeg, aldus haar vader. Dit was de uitgelezen kans. Naast het instrument dat de voorkeur had, moesten er twee alternatieven worden opgegeven. Daarbij vulden ze ook trompet in. Emma: “En zo ben ik bij Euphonia gekomen.”

Eerder had ik van mijn vader al een beetje piano geleerd. Maar ik heb niet echt op les gezeten.

Emma volgt trompetles bij (tevens) dirigent Jaap van Stam en speelt de eerste helft van de repetities met de volwassenen en oudere jeugd mee. “Ik vind het leuk om een instrument te spelen. Een trompet kun je overal makkelijk mee naar toe nemen. Later kun je ermee in een band spelen of op straat en er geld mee verdienen.”

Hoe denkt ze over de andere muzikanten? “Ze praten over een heleboel dingen die ik nog niet snap en het is ook een hele leuke groep.”

Ze zijn lief. Soms moet ik wel een beetje om ze lachen, als er iets fout gaat.

Petra Pasman

Altsaxofoon

Geboortejaar – 1980
Wortels – Geboren & getogen Achterhoeker maar sinds 2011 goed geaard in Ophemert.
Maakt muziek – Sinds groep 7.
Andere bezigheden – Mama, productiemedewerker, tuinieren en lopen met de hond. “Ik ben een Einzelgänger en vind het lekker om veel buiten te zijn.”

Na de blokfluitlessen, die Petra vanaf haar negende aan de muziekschool volgde, bleef het stil in huize Pasman. “In het kleine dorp waar ik opgroeide was er keuze tussen blokfluit en accordeon. Mijn zus koos voor accordeon. Ik wilde graag dwarsfluit spelen, maar dat betekende een uur heen en een uur terug fietsen naar een andere muziekschool.”

Een jaar geleden begon Petra bij een ontdek-je-talentokest “Na 10 repetities was er een optreden. Erg leuk om te doen.” Daarna nam ze nog wat lessen en in september 2023 sloot ze aan bij Euphonia.

De pruimengaard van voorzitter Herman komt uit op mijn achtertuin. Hij nodigde me uit voor de open avond van Euphonia.

“Samen spelen vind ik leuk, en het geeft ook een goede druk om te oefenen. Via de dirigent krijgen we heel verschillende soorten muziek aangeboden.”

Euphonia is een laagdrempelige vereniging, met alle niveaus van spelen, aldus Petra. Ze hoopt dat nog meer gemotiveerde muzikanten zich melden.

De drempel is laag, maar met zijn allen willen we wel een bepaald niveau halen.

Rob Plattel

Trompet

Geboortejaar – 1958
Wortels – Na op diverse plekken te hebben gewoond sinds 2003 in Zennewijnen.
Maakt muziek – Sinds 2019.
Andere bezigheden – Maakt beroepshalve kunst van natuur en houdt daarnaast ook van het buitenleven, tuinieren en wandelen.

Euphonia gaf in 2019 samen met de Singing Sisters uit Zennewijnen een concert in de muziekschelp. Robs vrouw Evelien is een van de Singing Sisters en zo kwam hij daar ook terecht.

Vincent van Lent speelde die avond een solo terwijl de zon onder ging. En Rob verzuchtte: “Als ik dat zou kunnen …”

Mijn vrouw gaf me daarna trompetlessen cadeau voor mijn 61ste verjaardag.

“Ik zou uit mezelf nooit met muziek zijn begonnen op die leeftijd. Ik kon geen noot lezen en had nooit een instrument bespeeld.” De trompet leende Rob van Euphonia, en vanaf 2022 speelt hij mee in het orkest.

Ik vind het ontzettend leuk om samen op een laagdrempelige manier muziek te maken. En het is ons dorp, onze gemeenschap.

Rob hoopt dat meer mensen het leuk gaan vinden om muziek te maken met Euphonia. “Het is er informeel en fijn. Je hoeft echt geen drempel te ervaren.”

Reacties zijn gesloten.