Historische Oogstdag in Ophemert

Volgens jaarlijkse traditie vindt op zaterdag 19 augustus weer de Oogstdag van de Betuwse Historische Tractoren Club (BHTC) plaats. Op het terrein aan de Molenstraat in Ophemert wordt getoond hoe in vroegere tijden graan, aardappels en bieten geoogst werden, zowel met handgereedschap, met paardenkrachten als met historische tractoren en werktuigen. Dit jaar een editie met een zilveren randje, want de BHTC bestaat 25 jaar!

Tijdens de Oogstdag is onder andere te zien hoe vroeger het land werd bewerkt met paard en ploeg, hoe graan gezaaid werd en later weer handmatig met een zeis of sikkel geoogst. Later werden deze werkzaamheden gedaan door machines die door tractoren werden voortbewogen, zoals een dorskast en een zelfbinder. Ook deze machines worden tijdens de Oogstdag gedemonstreerd. De gerooide aardappels kunt u ter plekke vers van het land kopen!

Voor de kinderen is er van alles te zien en te doen. Ze kunnen koekjes bakken van zelf gemalen meel, meerijden met een ponywagen of een behendigheidsparcours doen met een mini-trekker. Ook is er een kleine kinderboerderij waar de kinderen de aanwezige beesten kunnen aaien en knuffelen.
Daarnaast zijn er diverse marktkraampjes, oude ambachten zoals een mandenvlechter, smid en een touwslager. Ook aan de inwendige mens is gedacht: er zijn diverse hapjes en drankjes te verkrijgen. Vanwege het 25-jarig bestaan van de BHTC krijgt iedere bezoeker een gratis drankje aangeboden.

Locatie: Molenstraat in Ophemert (tegenover huisnummer 34). De entree is gratis. Publiek is welkom van 10 uur tot 17.00 uur. Kijk voor meer info op www.bhtc.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *