Ondernemend Ophemert

Ondernemend Ophemert

Alexandra interviewt Ophemertse ondernemers voor ’t Hèmers Krantje. Natuurlijk vind je de complete tekst ook op het Dorpsplein!

1: Introductie van en door Alexandra

Juli 2021

Zo’n 2,5 jaar geleden verruilde ik – samen met vriend, katten en hond – het drukke Rotterdam voor het mooie Ophemert. Nog iedere dag krijg ik, zodra ik de snelweg afrijd, een vakantiegevoel. De mooie boomgaarden, de rustige uiterwaarden, de machtige rivier: ze zorgen ervoor dat alle werkstress van me afglijdt. Maar ik heb gemerkt dat Ophemert ook een heel andere kant heeft: bedrijvigheid, hard werken, ondernemen. Ik ben een nieuwkomer en nog volop aan het ontdekken welke bedrijven er in het dorp gevestigd zijn. Maar weten andere dorpsbewoners dat eigenlijk wél? Als zelfstandig ondernemer lijkt het me leuk de Hemertse ondernemers in de spotlight te zetten. Daarom wil ik voor iedere editie van dit krantje een ondernemer interviewen en fotograferen. Ik bijt zelf de spits af.

Ik ben Alexandra, 51 jaar en een creatieve duizendpoot in de foodindustrie. Via mijn bedrijf alexstyling ben ik in te huren als food- en setstylist. Kort gezegd zorg ik er als foodstylist voor dat een recept of product zo mooi mogelijk opgemaakt en aangekleed wordt waarna een fotograaf het op de gevoelige plaat vastlegt. Ik werk mee aan kookboeken, tv-commercials, beeld voor social media en websites. Altijd met of over eten. Een kwelling dus. 😉

Als setstylist zorg ik voor de aankleding van het totale plaatje. Ons huis staat dan ook vol stapels servies, dozen bestek en bakken keukentextiel. Ik maak sinds kort ook zelf borden, daarvoor staat een keramiekoventje lekker te snorren in onze schuur.

Via mijn bedrijf Sticky Image Marketing adviseer ik ondernemingen hoe zij hun visuele uitingen overeen kunnen laten komen met de uitstraling van het bedrijf. We leven in een tijd waarin communiceren via beeld steeds belangrijker is geworden. Met mijn advies kan men de kosten voor het laten produceren van beeld in de hand houden en een consistente beeldbank opbouwen. Ik doe markt- en doelgroeponderzoek, licht de visuele communicatiemiddelen van een onderneming door, stel een visuele strategie op en verzorg op verzoek fotoproducties.

Last but not least ben ik bezig met de oprichting van We Work For Food: een samenwerkingsverband van freelancers die de productie van kookboeken van a tot z op zich zal nemen. Van een kookboek om een bedrijfsjubileum te vieren tot een magazine om als kerstgeschenk aan relaties uit te delen: we make your food look good!

Genoeg over mij, wat doe jij?
Ik kom graag een keer langs om meer over je bedrijf te weten te komen. Dan schiet ik meteen een mooi portret van je. Meedoen? Laat het me weten via info@alexstyling.nl

Tot snel?

2: Interview met Petra van Valburg-Wammes – Paeonia

September 2021

Op een mooie zomerse dag was ik te gast bij Petra van Valburg-Wammes van Paeonia uitvaartbegeleiding. Wanneer ik mensen vertelde dat ik een uitvaartbegeleidster ging interviewen, kreeg ik standaard de reactie: wat een interessant beroep, waarom kiest iemand daarvoor? Dat was dan ook mijn eerste vraag aan Petra.

Waarom besloot je uitvaartbegeleider te worden?
Toen mijn moeder enkele jaren geleden overleed,
merkte ik bij het regelen van de uitvaart dat er weinig ruimte was voor emotie. Het draaide tijdens het bezoek van de uitvaartbegeleider alleen om het maken van keuzes: welke kaarten, wat voor kist, welke muziek, welk uitvaartcentrum. Voor rouwen was geen tijd en ruimte. Dat moest anders kunnen. Ik besloot daarom een opleiding tot uitvaartbegeleider te volgen zodat ik niet alleen de praktische zaken rondom een uitvaart voor de nabestaanden kan regelen, maar hen ook kan bijstaan in hun verdriet en rouwproces.

Zijn je verwachtingen van het beroep uitgekomen?
Jazeker! Ik ben een echte duizendpoot en kan veel van mezelf in dit vak kwijt. Na mijn opleiding deed ik als freelancer werkervaring op bij een aantal uitvaartondernemingen. Zo kon ik in de praktijk ervaren wat me wel en niet lag. 4 jaar geleden startte ik met Paeonia uitvaartbegeleiding; nu kan ik het hele proces zelf inrichten en invullen.

Waarin verschilt jouw aanpak met die van de traditionele uitvaartverzorgers?
Natuurlijk regel en regisseer ik net als de traditionele bedrijven de hele uitvaart; mijn aanpak onderscheidt zich vooral door de persoonlijke sfeer. Ik ga bij de nabestaanden langs en luister naar hun verhalen. Ik neem letterlijk een kijkje in het leven van de overledene. Zo kan ik een uitvaart organiseren die bij hem of haar past: van rouwkaart tot de locatie van opbaring en de dienst. Twee tot drie weken na de uitvaart ga ik bij de nabestaanden langs voor een nagesprek en een terugblik. Ik merk dat dat zeer op prijs gesteld wordt.

Het lijkt me een mooi, maar ook zwaar beroep. Kun je alle ellende makkelijk loslaten?
Ik zie geen ellende, maar mooie en intieme momenten. Natuurlijk is het weleens zwaar wanneer ik ’s nachts opgeroepen word om een overledene op te baren, maar ik ben vooral trots dat nabestaanden dat zeer intieme moment aan mij toevertrouwen.

Bij veel beroepen moeten uitvoerders na- en bijscholing volgen. Is dat in jouw vak ook zo?
Het vak van uitvaartbegeleider is zo breed, ik volg regelmatig trainingen waar ik nieuwe inspiratie en technieken opdoe. Recent heb ik bijvoorbeeld de workshops ‘Anders Voorgaan’ en ‘Liefdevol Levenseinde’ gevolgd.

Je zegt dat het vak heel breed is. Wat doe je nog meer naast het regelen en regisseren van uitvaarten?
Ik merk dat steeds meer mensen bezig zijn met nadenken over en vastleggen van hun gewenste uitvaart. Ze willen daarmee hun nabestaanden na hun overlijden ontlasten. Ik vind dat zo mooi en begeleid mensen graag bij dat proces: ik denk mee, zorg ervoor dat zaken op papier vastgelegd worden en kan helpen bij gesprekken met familieleden over dit lastige onderwerp.

Diep onder de indruk liep ik naar huis. Wat een mooi mens is Petra en wat een mooi beroep heeft ze. Het interview vond alweer een paar weken geleden plaats en ik denk er nog regelmatig aan terug. Hoe wil ik dat mijn uitvaart eruit zal zien Mijn muziekkeuze heb ik al gemaakt, maar er is nog veel om over na te denken.

Ik kom graag een keer langs om meer over je bedrijf te weten te komen. Dan schiet ik, als je dat leuk vindt, meteen een mooi portret van je. Meedoen? Laat het me weten via info@alexstyling.nl

Tot snel?

3: Interview met Carla van Mourik – TuiNa massage en Acupunctuur

October 2021

Deze keer was ik te gast in de praktijk voor TuiNa massage en Acupunctuur van Carla van Mourik. Zij hielp mij vorig jaar wonderlijk snel van een maandenlange zeurende pijn in mijn arm af, dus ik was al een beetje bekend met ‘de naaldjes’. Toch had ik nog heel wat vragen voor haar.

Mijn eerste vraag is weer: hoe kom je in dit vak terecht?

Als inkoper van tuinmeubelen reisde ik jarenlang een paar keer per jaar naar China en raakte daar gefascineerd door het land, de cultuur en de manier waarop de mensen daar denken. Op een gegeven moment was ik toe aan een carrièreswitch. Bij de acupuncturist waar ik toen onder behandeling was, bedacht ik dat ik me met een opleiding tot acupuncturist meteen meer kon leren over China.

Het is geen opleiding die je er zomaar ‘even bijdoet’, denk ik.

Nee, het is intensieve meerjarige opleiding. Ik ben in eerste instantie het theoretische basisjaar gaan volgen. Daar leerde ik de fundamenten van de eeuwenoude Chinese geneeskunde. Daarna heb ik stages gelopen en meer opleidingen gevolgd, bijvoorbeeld die tot TuiNa masseur en de opleiding Westers Medische Basis. Die laatste is nodig om lid te kunnen zijn van de beroepsvereniging voor acupunctuur. Dat vind ik essentieel: je moet bijscholing doen en hebt intervisies en contact met collega’s. Dat groter geheel mis je als zelfstandige anders.

Spreek je Chinees?

Je leert natuurlijk wel wat Chinese namen, maar ik spreek geen Chinees hoor!

Wat zijn de kenmerken van Chinese geneeskunde?

De Chinese geneeskunde werkt vanuit de yin-yang gedachte, die moeten in balans zijn. Je leert te kijken naar de totale mens, naar verstoringen in het evenwicht tussen yin en yang, en zoekt naar manieren om de balans in een lichaam te herstellen, om blokkades op te lossen en energie weer vrij door het lichaam te laten stromen. Het lichaam wordt zelf aan het werk gezet om de klacht te verhelpen.

Hoe stel je vast dat een lichaam niet in balans is?

Tijdens de opleiding leer je door het stellen van vragen en met de zintuigen een diagnose te stellen. Ik voel bijvoorbeeld de pols en kijk naar de tong (die is in vlakjes onderverdeeld die gelinkt zijn aan de organen).

Acupunctuur staat bekend als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Helpt het echt?

Roken is een gewoonte die verbroken moet worden. Iemands gedrag moet veranderen. Ik kan wél de bijkomende klachten verlichten. Hetzelfde geldt bij het ondersteunen bij afvallen. Acupunctuur is geen wondermiddel. Ik vind het jammer dat acupunctuur zo vaak daarmee geassocieerd wordt.

Met welk soort klachten kunnen mensen bij jou terecht? 

Dat is zo divers. Van spier- en gewrichtspijn tot hoofdpijn en migraine. Van menstruatie- en overgangsklachten tot maag- en darmklachten. Slapeloosheid en stressklachten. Maar je kunt ook voor een nek-, schouder of rug massage terecht.

Zijn er veel ontwikkelingen in het vak?

Ik ben sinds 3 jaar bezig met nascholingen in de Tan-methode, die is specifiek gericht op pijnklachten. Die methode is vrij modern. Je gebruikt de standaard punten uit de klassieke acupunctuur, maar zoekt nóg meer naar balans in het lichaam. De uitdaging is om nog meer naar het complete plaatje te kijken.

Ik heb recent een opleiding in stress- en burnout-coaching gedaan. Ik merkte dat een klacht bijna nooit alleen komt. Ik wil mijn cliënten graag de rust teruggeven. Het is fijn om nu meer bagage te hebben om dit deel mee te kunnen nemen in het gesprek. Ik vind het belangrijk alle tijd voor mijn cliënten te nemen en wil net iets meer bieden. Ik werk bijvoorbeeld samen met een herbalist. Als ik het niet red met acupunctuur en iets meer ‘power’ nodig heb, vraag ik hem om advies. Ik stuur mensen ook naar de huisarts wanneer ik iets zie of voel dat buiten mijn vakgebied ligt. Dat leren we ook tijdens de opleiding: bij twijfel doorsturen naar de huisarts.

Geïnspireerd vertrok ik na dit leuke gesprek weer naar huis. Wat fijn dat dergelijke aanvulling op de reguliere geneeskunde in ons dorp aanwezig is!

Wil jij ook vertellen over jouw bedrijf? Mail me op info@alexstyling.nl, ik kom graag een keer langs.

Reacties zijn gesloten.