Dijkversterking: goed nieuws voor Heesselt, woede in Ophemert

OPHEMERT/HEESSELT – In 2022 gaat de eerste schop de grond in voor de veelbesproken versterking van de Waaldijk tussen Tiel en Waardenburg. De plannen zijn bijna goedgekeurd. Een aanpassing die gunstig uitpakt voor veel inwoners van Heesselt, leidt tot woede in Ophemert.
originele publicatie Eric Wijnacker 08-05-21, 09:00

De tuinen en schuurtjes langs de Donkerstraat in Heesselt worden gespaard dankzij aanpassing van de plannen voor de Waaldijk. © Raphael Drent

Jos Uijlenbroek, die tijdens een raadsbijeenkomst donderdagavond zei namens veel inwoners van Ophemert te spreken, verklaarde dat het dorp zich niet gehoord voelt: ,,Ik vind het schandalig zoals er met ons omgesprongen wordt.’’ Dorpsgenoot Jan Prins kondigde aan ‘tot het gaatje te gaan procederen’ als de plannen niet aangepast worden.

‘Stiekeme’ ophoging van het land achter de dijk

De kritiek richt zich vooral op de forse en volgens Prins ‘stiekeme’ ophoging van het land achter de dijk, waar straks ook de nieuwbouwwijk Slingerbos moet verrijzen. Uijlenbroek: ,,En het is een grote inbreuk op onze privacy als de nieuwe beheerstrook aan de landzijde van de dijk toegankelijk wordt voor wandelaars.’’

Vanuit Ophemert kunnen de plannenmakers dus nog wel wat oppositie verwachten. Het waterschap en de gemeente gaan nog in gesprek met de bezwaarmakers.

Goed nieuws voor Heesselt

Voor de inwoners van Heesselt, en met name voor het buurtje langs de Donkerstraat, hebben de plannenmakers wel goed nieuws. Aanvankelijk was het de bedoeling een brede steunberm aan te brengen aan de landzijde van de dijk.

Dat zou ten koste gaan van de tuinen en schuurtjes van de woningen daar. Naar aanleiding van talrijke reacties van de bewoners is nu besloten die steunberm niet aan te leggen, maar in plaats daarvan met metalen damwanden in de dijk te werken. Zo wordt de dijk op een duurdere manier versterkt.

Het meest omstreden stuk dijkversterking.

Het 19 kilometer lange stuk Waaldijk tussen de A2 bij Waardenburg en het Inundatiekanaal bij Tiel moet in 2026 zo versterkt zijn dat de inwoners zich de komende decennia veilig weten erachter. Het is ook al jaren het meest omstreden stuk dijkversterking.

Er zijn 86 bezwaren en 335 vragen ingediend over de plannen. Lange tijd was het de bedoeling de Waal ten noorden van Varik en Heesselt een brede extra nevengeul te geven, zodat die dorpen op een eiland in de Waal zouden komen te liggen.

Na felle protesten en intensief onderzoek is dat plan een paar jaar geleden losgelaten. Consequentie was wel dat de bestaande Waaldijk op sommige plekken extra versterkt moet worden.

Komende week vergaderen zowel de gemeenteraden van West Betuwe als Tiel over het nieuwe bestemmingsplan dat nodig is voor de dijkversterking.

Reacties zijn gesloten.