VluchtelingenWerk zoekt vrijwilligers in Neerijnen!

Ga jij er voor zorgen dat nieuwkomers in Neerijnen zich thuis gaan voelen in het dorp?

VluchtelingenWerk is dringend op zoek naar vrijwilligers die vluchtelingen willen gaan begeleiden in Opijnen en Ophemert.  In Opijnen komt een Eritrese jongeman wonen, in Ophemert een Syrische man, zijn vrouw en 1-jarige zoon volgen later.
Stel je voor dat je op een vreemde plek terecht komt, waar je de taal niet spreekt en ook het schrift niet kunt lezen. Een nieuwe woonplaats waar de regels anders zijn en het openbaar vervoer niet zo werkt als je gewend bent. Ze hebben een ander onderwijssysteem en je weet niet hoe de gezondheidszorg werkt. Wat zou het dan fijn zijn als iemand je meeneemt in die nieuwe wereld, zodat jij je thuis kunt voelen op je nieuwe plek. VluchtelingenWerk zoekt vrijwilligers die vluchtelingen begeleiden en coachen in de gemeente Neerijnen, waar zoveel voor hen nieuw is.

Maatschappelijke begeleiding
Ook de nieuwkomers die in Opijnen en Ophemert gaan wonen hebben familie, vrienden en bezit moeten achterlaten. Na een periode van onzekerheid krijgen zij nu een verblijfsvergunning en mogen ze zich in Neerijnen vestigen. VluchtelingenWerk is daarom op zoek naar vrijwilligers die deze vluchtelingen in de eerste periode (ca. 8 maanden) willen begeleiden. Het gaat om de eerste opvang in de gemeente, het regelen van allerlei praktische zaken en het wegwijs maken in een voor hen onbekende gemeente. Denk bijvoorbeeld aan het zoeken van een huisarts, basisschool, het helpen bij de aanvraag van zorgverzekering, het leren kennen van de buurt en het helpen bij het afsluiten van een internetaansluiting. Je bent dan het vaste contactpersoon, die hen in de eerste periode begeleidt. De tijdsinvestering is ongeveer 1 tot 2 dagdelen per week.

Wat krijg je er voor terug?
VluchtelingenWerk biedt professionele ondersteuning, een inwerkprogramma, cursussen en trainingen en een onkostenvergoeding. De werkzaamheden zijn boeiend en zinvol en geven kans een bijdrage te leveren aan een samenleving met verbeterde kansen voor nieuwkomers!

Meer informatie
Ben je enthousiast ? Zin om een gezin uit je eigen woonomgeving te helpen? Neem dan contact op met Joke van Alten, via jvanalten@vluchtelingenwerk.nl of  T 06-51743571. Meer informatie over VluchtelingenWerk en de vacature vind je op www.vwon.nl, kijken bij vacatures in Neerijnen. Je kunt je ook digitaal aanmelden via de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *